Sağlık

Dizleriniz ağrıyor ve bükülemiyorsa dikkatli olun!

Vücudumuzun tüm yükünü taşıyan dizlerimiz günlük yaşamımız açısından kilit öneme sahiptir. Özellikle pandemi döneminde evde geçirilen uzun saatler nedeniyle hareketsiz kalmak, iş ve eğitimin dijital ortama taşınmasıyla gün boyu dizlerin bilgisayar karşısında bükülmesi, birçok insanın dizleri endişe verici hale geldi. ağırlık! Önceleri ileri yaş hastalıkları olarak bilinen diz şikayetlerinin artık gençlerde en sık görülen sorunlar arasında yer aldığını belirten Dr. Acıbadem Taksim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çet Can “Diz rahatsızlığından şikayetçi olanların sayısı hızla artıyor. “Özellikle dizlerde ağrı, şişlik, takılma, eğilerek oturamama, yürürken durmak zorunda kalma gibi şikayetler günümüzde gençler arasında oldukça yaygın” diyor. Buna rağmen Doç. Teknoloji ve tıptaki ilerlemeler sayesinde diz hastalıklarının tedavisinde çok başarılı sonuçlara ulaşıldığını vurgulayan Prof. Dr. Can, ileri vakalarda robotik diz protezlerinin insanları mutlu ettiğini söylüyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cet Can robotik diz protezi tedavisi hakkında en çok merak edilen soruları yanıtlayarak önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

  • Robotik diz protezi ameliyatının avantajları nelerdir?

Robotik cerrahi, cerrahların operasyon öncesinde detaylı planlar yapmasına ve ameliyat sırasında bu plana göre hareket etmesine olanak sağlar. Robotik sistemler yardımıyla yapılan milimetrik hesaplamalar sayesinde uzman doktor, cerrahi müdahale öncesinde hangi bölgeden, kaç kemik kesisi yapılacağını, protezin nasıl konumlandırılacağını planlayabilmektedir. Böylece yumuşak doku stabilitesi korunarak protezin ömrü uzatılırken, hastanın daha az komplikasyon riski ve daha az doku hasarı ile eklem hareketlerini sürdürmesi ve normal hayatına daha hızlı dönmesi sağlanır.

  • Robotik diz protezi ne kadar dayanır?

Doç. Robotik diz protezinin ömrünün birçok faktöre bağlı olarak değişebileceğini ancak genellikle 15-20 yıl olduğunu belirten Prof. Dr. Cet Can şunları söylüyor: “Protezin robotik yöntemle daha hassas yerleştirilmesi sayesinde ekleme daha iyi uyum sağlaması ve uzun ömürlü olması bekleniyor. Ancak her hastanın durumu farklı olduğundan protezin ömrü kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu süre hastanın yaşam tarzı, kilosu, fiziksel aktivite düzeyi gibi değişkenlere bağlı olarak daha uzun veya daha kısa olabilir. Bu nedenle protezin ömrünü uzatmak için hastalara hekimlerinin tavsiyelerine uymalarını ve düzenli kontrol randevularına gelmelerini öneriyoruz.”

  • Robotik diz protezini kimler kullanabilir?

Robotik diz protezi ameliyatı; Çoğunlukla hastanın yaygın ve geniş alanda kıkırdak problemi olduğu, hastanın günlük yaşamdaki hareketlerinin zorlaştığı, ilaç, enjeksiyon gibi tedavi tekniklerinin fayda sağlamadığı durumlarda yapılır. Doç. Robotik diz protezinin Ortopedi ve Travmatoloji uzmanının uygun gördüğü her hastaya uygulanabileceğini belirten Prof. Cet Can, ameliyat süresinin deformitenin evresine ve hastanın durumuna göre değiştiğini ancak genellikle bir ile iki saat arasında değiştiğini söylüyor. Doç. Cet Can, özellikle yaşı ilerleyen, ağrıları ve yürüme güçlüğü artan hastalarda robotik diz protezi ameliyatı sayesinde hastanın kendi işini yapabilmesine olanak tanıyarak çok etkili sonuçlar alabildiğini vurguluyor.

  • Hastalar ameliyat sonrası nelere dikkat etmelidir?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cet Can: “Robotik diz protezi ameliyatı olan hastamız, uzman doktor kontrollerinin ardından ameliyattan sonraki ilk 24 saat içerisinde gerçekleştirilir. Birinci ayın sonunda hastalarımız günlük aktivitelerine ve sosyal hayatlarına sağlıklı bir şekilde dönebilmektedirler. Robotik diz protezi sonrası hastalarımızın erken dönemde düşmemesi gerekmektedir. İlk aydan sonra herhangi bir kısıtlamamız yoktur. “Hastalarımız koşu, yüzme, bisiklet gibi bireysel sporları yapabiliyor” diyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu