Haber

Rusya’dan İsveç’e tepki: Dini inançlara saygı bir karar değil zorunluluktur

Ukrayna savaşı ve ardından işgal korkusuyla NATO’ya girmeyi planlayan İsveç hükümeti, Türkiye’nin şartlarını tam olarak yerine getiremediği gibi, ülkesindeki İslamofobik hareketleri de durduramadı.

“Demokratik bir ülkeyiz, düşünce özgürlüğü vardır”Art arda gelen provokasyonları telaffuzlarıyla savuşturmaya çalışan İsveçli yetkililerin kayıtsızlığına korkulan komşusu Rusya’dan bir tepki geldi.

“Kişinin dini inancına saygı duymak bir karar değil zorunluluktur”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zakharova, İsveç’te Kur’an-ı Kerim’in yakılmasına ilişkin yazılı açıklama ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in kışkırtıcı eyleme ilişkin açıklamalarıyla tepki gösterdi.

“Bir kişinin dini inançlarına saygı duymanın isteğe bağlı bir karar değil, bir zorunluluk olduğunu hatırlatmama izin verin”Uluslararası toplumun hoşgörüsüzlük ve ayrımcılığa karşı defalarca taahhütlerde bulunduğunu hatırlatan Zaharova, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından alınan kararları sıraladı.

Stoltenberg’e Tepki

Zaharova,

“Bu belgeler, ifade özgürlüğünün, bırakın Müslümanlar için kutsal kitabı yakmayı, herhangi bir din veya dini uygulama hakkında eleştirel ve hatta aşağılayıcı sözler söyleme hakkını içermediğini özellikle belirtmektedir. Stoltenberg neden bundan habersiz? Çünkü Batı, eğitim seviyesi düşük insanları Avrupa’daki kilit pozisyonlara atıyor. Yönetmesi daha kolay, bu da birçok Avrupalıyı manipüle etmeye yardımcı oluyor.”

dedim.

LGBT eleştirisi

Batı’yı LGBT konusunda da eleştiren Zaharova,

“Bir nokta daha, Anglo-Sakson dünyasının kontrolündeki ülkeler herkesi var olmayan bir ‘cinsiyeti’ kabul etmeye zorluyorsa, yüz milyonlarca insan kesinlikle kutsal alanlarına saygı göstermelidir.”

dedim.

Öte yandan Stoltenberg, bugün yaptığı açıklamada İsveç’in söz konusu provokatif eyleme hızlı tepki gösterdiğini belirterek, söz konusu İslamofobik eylemin ifade özgürlüğü kapsamında gerçekleştiğini ve hukuka aykırı olmadığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu