Haber

AB: Deprem felaketinde gösterdiğimiz dayanışma AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açabilir

Avrupa Birliği (AB) Komitesi’nin insani yardım ve kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, AB’nin Türkiye’ye tüm imkanlarıyla destek vermeye devam edeceğini vurgulayarak, “Bu deprem faciasının yeni bir açılım kapısı olduğunu düşünüyorum. Türkiye ile ilişkilerimizde yeni bir sayfa.” söz konusu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Kalkınma Komitesi, Lenarciç’in de katıldığı oturumda depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye’deki insani durumu değerlendirdi.

Lenarcic, oturumda AB’nin depremin ardından tüm araçlarını seferber ettiğini belirterek, “Tüm araçlarımızı kullanmaya devam edeceğiz” dedi. söz konusu.

“Bu desteğin öngörülebilir gelecekte AB’nin ötesinde devam etmesi gerekecek ve daha geniş uluslararası toplumun yeniden yapılanma ve rehabilitasyona yeniden yardım etmesi gerekecek.” Lenarciç, “Bu deprem trajedisinin, özellikle Türkiye ile ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmak için bir fırsat olduğunu düşünüyorum.” terimleri kullandı.

Lenarcic, AB Komitesi ile İsveç dönem başkanlığının bu ay Brüksel’de düzenleyeceği uluslararası bağışçılar konferansına da değinerek, “Umarım bağışçılar konferansında toplanacak fonlar sadece cömert değil, aynı zamanda hayırsever olur.” önümüzdeki inşaat sürecinin daha yeterli olması anlamında da doğru bir şekilde harcanacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

“Ek kaynak arıyoruz”

Lenarcic, “Türkiye’de etkilenen illerdeki en acil ihtiyaçları karşılamak için şimdiye kadar 8 milyon avroyu aşkın insani yardım ayırdık. Kurulun diğer bölümleriyle ek fon arıyoruz.” dedi. söz konusu.

Lenarcic, depremin ardından ilk saatlerde 21 AB üye ülkesi ve diğer AB Sivil Savunma Teşkilatı katılımcılarının 30 arama kurtarma timi ve 6 sağlık grubu gönderdiğini belirterek, 17 Şubat prestijiyle arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini ancak sağlık ekipleri hala bölgedeydi.

Lenarcic ayrıca 18 AB üye ülkesinin barınak malzemesi, tıbbi malzeme, yiyecek ve giyecek gibi eserler gönderdiğini ve bu tür işlerin sayısının 2,6 milyonu geçtiğini belirtti.

Suriye

Lenarcic, Türkiye’deki depremlerden etkilenen Suriye ile ilgili olarak da Beşar Esad rejimine yönelik yaptırımların ülkeye insani yardım girişini engellemediğini ancak yardımların Suriye’ye düşmemesi için hassas davrandıklarını vurguladı. Esad rejiminin elinde.

Lenarcic, depremlerden sonraki 48 saat içinde 3,5 milyon Euro’luk ek acil insani yardımın sevk edildiğini ve bunun AB’nin Beyrut’taki insani yardım merkezi aracılığıyla ortak uluslararası kuruluşlar aracılığıyla ulaştırıldığını söyledi.

Lenarcic, bugüne kadar 15 AB üye ülkesi ve Norveç’in birlikte battaniye, yatak, ısıtıcı, çadır, jeneratör, tıbbi malzeme, uyku tulumu, yiyecek ve giyecek temin ettiğini belirterek, “Şu anda hem Suriye’nin kuzeybatısını hem de işgal altındaki bölgeleri kapsıyor. 6 sefer gerçekleştirildi ve 420 tonun üzerinde yardım ulaştırıldı.” söz konusu.

“Avrupa ailesi” mesajı

AB adına Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nun (KPK) eş başkanı ve Almanya’nın Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı’ndan sorumlu yardımcısı Sergey Lagodinsky, Avrupa’nın ardından ikinci büyük insani ve yeniden inşa kriziyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. ukrayna’daki savaş.

Geçen hafta deprem bölgesini ziyaret ettiğini belirten Lagodinsky, krizin aylar hatta yıllar olarak nitelendirilebilecek bir dönemi kapsayabileceğini düşündüğünü söyledi.

Lagodinsky şöyle devam etti:

“Trajediye rağmen bir şans da görüyoruz. Bu, Türk ortaklarımızla ilişkilerimizi yenileme şansı. Zorluklarımız var. Bu zorluklar siyasi arenada kalacak. Ancak bu insani boyut ve insani eylem bizi birbirimize yaklaştırabilir. AB, üyeliği ne olursa olsun hala bir Avrupalı ​​ailedir ve bizim öyle olduğumuzu gösterebilir.”

De Lagodinsky, Brüksel’de yapılacak bağış konferansıyla ilgili olarak, “Belirsizlik, şüphe veya siyasi suçlamaya yer bırakmayacak şekilde yardım sağlamaya hazır olmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi. söz konusu.

Lagodinsky, AB’nin “yeşil dönüşüm” kuralları çerçevesinde depremden zarar gören kentlerde yeniden yapılanma çalışmalarının Türkiye ve AB arasında bundan sonraki işbirliğine de katkı sağlayacağını kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu