Fındık Kırma ve Kavurma İşlemleri Artıyor
Fındık hasadı bitti, şimdi sıra kırıp kavurmaya geldi.
Ağustos ayında başlayan toplama işleminin ardından kurutulan fındıklar artık kırılıp kavruluyor.
TRABZON – Karadeniz Bölgesi’nde ağustos ayında başlayan toplama işleminin ardından artık kurutulan fındıklar kırılıp kavruluyor. Yöre halkı, uzun kış günlerinde tükettiği fındığı, son yıllarda artan kırma ve kavurma hizmeti veren işletmelerde çatlatmak ve kavurmak için kullanıyor.
Karadeniz’in en değerli tarım ürünleri arasında yer alan fındığın ağustos ayında başlayan hasat sürecinin ardından kurutma işlemi tamamlandı. Bazı üreticiler fındıklarını kurutma işleminin ardından tüccarlara satarken, bazı üreticiler de tüketecekleri fındığı, son yıllarda bölgede sayıları artan kırma ve kavurma işletmelerine getiriyor. Üreticiler fındıklarını kırmalı, kavrulmuş ve vakumlu ambalajlarda uygun fiyata teslim alıyor.
Mustafa Dereköylü, Ortahisar ilçesindeki işletmesinde yaptığı kırma, kavurma ve paketleme işleminin vatandaşların ilgisini çektiğini söyledi. Dereköylü, topladıkları fındığı tüketmek isteyen vatandaşların işletmeye getirdikleri fındığı kavurup aynı gün içerisinde geri alma imkanı bulduğunu belirtti. Kilogram fiyatı 12-25 TL arasında değişen kırma işleminin yanı sıra vatandaşlar, fındık unu ve ezmesi olarak da kendi fındıklarını satın alabiliyor.
Fındığın kırma, kavurma ve paketleme işlemleri hakkında bilgi veren İsko Fındık sahibi Mustafa Dereköylü, kendi bahçesindeki fındıkları kırıp kavurup satmak için böyle bir proje düşündüğünü belirtti: “Giresun’a gittim, fındık fabrikasını ziyaret ettim. Sonra bu işi yapmaya karar verdim. Herkes fındık ister.” “Ayrı ayrı işliyorum. Kabuklu fındıkları alıp kırıp kavuruyorum. İstenirse sadece kırıp vakumluyorum. İstersem ezip kavurup servis ediyorum. Ayrıca fındık da yapıyorum. un ve fındık ezmesi. Ballı ve pekmezli fındık çeşitleri de var” dedi.
“Yöre halkı artık kendi fındığını atıştırmalık olarak tüketmeye başladı”
Dereköylü, “Bizim sayemizde vatandaşlar artık kendi fındığını yemeye başladı” dedi. “Eskiden vatandaşlar fındığını bilmiyordu, sadece tüccarlara verirdi. Artık vatandaşların bir kısmının fındığını kavrulmuş veya çiğ olarak tarafımıza işletiyor, ikram olarak sunuyor veya satıyor. Hatta var. fındık ezmesi yaparak satanlar. Piyasa fiyatını yabancılar değil biz ödemeye başladık. Önceleri fındığımızın fiyatını neden Almanlar belirliyor diye kızıyorduk. Fındıkları biz işlemediğimiz için onlar alıyorlardı. Kabuklu fındık. Kimse almıyordu. Tüccarın yanına gittiğimizde o bizim fındıklarımızı aldığı için mutluyduk. Biz sadece fındık toplayıp tüccara satmayı biliyorduk. Şimdilerde benim yaptığım gibi işler var. Artıyor. Artık herkes kendi fındığını işleyip satabilecek. Satmasa bile kendi fındığını evde atıştırmalık olarak tüketebilecek. Artık fındık iç piyasada da daha fazla ilgi görmeye başladı. Trabzon fındığının verimi düşüktür. Akçaabat, Vakfıkebir, Beşikdüzü, Giresun yakasında gerçeklik giderek daha verimli hale geliyor. “Bu fındığın işlenmesi kolaydır” dedi.
“Bu işlemler ilkel bir şekilde yapıldı”
Kırma ve kavurma işlemlerinin daha önce ilkel bir şekilde yapıldığını kaydeden Dereköylü, “Daha önce bu işlemler ilkel bir şekilde yapılıyordu. Vatandaş bu işi çok sevdi. Onlar için büyük bir kolaylık. Vatandaş artık yemek yiyor. Fındık. Eskiden 10 kilo fındığı ayırırlardı. Bu fındıkları kıramaz, kızartıp yiyemezlerdi.” . 1 yıl sonra diğer fındıklarla birlikte satmaya başladı. Fındıkları aynı gün içerisinde vatandaşlara ulaştırabiliyoruz. Sabah getiriyorlar, akşam hazırlayıp teslim ediyoruz. Fiyatlarımız oldukça makuldür. Crackleme fiyatı 12 TL’den başlayıp 25 TL’ye kadar çıkmaktadır. Bu yıl verim düşük. 48 adet fındık geliyor. “Giresun tarafının verimliliği yüzde 46. Giresun tarafının verimliliği yüksek” dedi.
“Daha önce bu işlem genellikle ocakta yapılıyordu.”
Topladığı fındıkları arkadaşlarına hediye etmek üzere paketlemek isteyen Ertuğrul Bayram, şunları söyledi: “Fındık kırma işlemi artık geldi. Topladığımız fındıkları 1 kilograma çıkarıp esnafımıza ikram etmek üzere göndermek istedik. Arkadaşlar eskiden genelde ocakta kızartıp evde kırardık. Artık her şey değişti. Bu sistem işleri kolaylaştırdı.” ” ifadelerini kullandı.