ÇİFTÇİLER ÜREME İÇİN HAZIRLANIYOR
Antalya’nın Kumluca ilçesinde 12 Aralık gecesi yaşanan sel felaketinin ardından kısa sürede toparlanan çiftçiler yeniden üretime hazırlanıyor.
11 Aralık akşamı Kumluca ve Finike’de başlayan ve sabaha kadar devam eden yağmur, her iki ilçede de hayatı felç etti. Kumluca’ya bağlı Salur, Sarıcasu ve Ortaköy mahallelerinde etkili olan yağış nedeniyle ilçe merkezinden geçen Gavur Çayı ile 3 dere taştı. Sokak ve caddeler göle döndü, park halindeki araçlar sel sularına kapıldı. Kumluca seracılık üretim merkezinde yüzlerce sera ile çok sayıda bina ve müstakil evin birinci katını su bastı. Sel felaketinde 497 araç, yaklaşık 100 konut ve 920 iş yeri hasar gördü. Kumluca’da 16 mahallede bulunan 21 bin dekarlık sera üretim alanının 12 bin dekarı selden etkilendi. Salur bölgesinde selde 6 arıcıya ait 1000 arı kovanı zarar gördü. Hacıveliler’de 3 çiftçiden 38 koyun ve keçi telef oldu. İlçede yaklaşık 3 bin çiftçinin serası zarar gördü.
Çiftçiler, selden sonra bölgede yağış olmamasından ve havanın hep güneşli olmasından yararlanarak seralarını kurutup yeniden üretime başlamak için çalışma başlattı. Devletin yardımıyla seralarını üretime hazırlayan çiftçiler, fidanlarını yeniden üretim için seralarda toprağa kazandırmaya başladı. Üretici İbrahim Aksel (44) Cumhurbaşkanı ve devlet yetkililerine teşekkür ederek, “Seralarda 2 gün sel suları bekledi. Bu nedenle seraların içi çamur, hıyar fidanlarımız bozuldu. Hatta sel fidanların yarısını kökünden söktü. 1 ayda seralarımızın içini temizledik” Toprak kurudu. Çünkü 1 metre sel suyu 2 gün serada beklemişti. Biraz çapa yaptık. Çapalamadan sonra toprak kurudu. Seralarımızda toprağı tavlamamız ve bir an önce üretime başlamamız gerekiyor. Çünkü borcumuzu ödememiz ve rızkımızı sağlamamız gerekiyor. Pazartesi dikeceğiz.” Üretici Refik Nacakvı (55), “Seralarımız çabuk kurusun diye çapa yaptık. Tavlamadan sonra kabağı çıkardık. Onu attık. Fidan bulmak beklediğimden daha hızlı oldu. Bir tarafı çapalıyoruz, diğer tarafını sürüyoruz. “Daha fazla risk demek. Vakit kaybetme lüksümüz yok. Tabi devletimizin verdiği yaraya merhem oldu. Her şeye rağmen temizleyip diktik. Hava güneşliydi. Olsa ekemezdik. yağmurluydu” dedi.
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, “Çiftçilerimiz hızlı bir şekilde çamurlu da olsa toprağa girdiler. Şu anda tavlama arifesinde. Çiftçimiz inşallah pazartesi dikeceğim diyor. İnşallah eker.” Ayın 10’unda Mart sonu Nisan başında yeniden üretime katkı sağlayacak”Devletimizin bütün bakanları bizi yalnız bırakmadı. Cumhurbaşkanımız yarın bizi ziyaret edecek. İnşallah güzel haberler bekliyoruz” dedi.